Descrierea proiectului

La patru ani de la lansarea unuia dintre cele mai ample proiecte de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani – TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] – MozaiQ își continuă misiunea de a aduce în atenția scenei culturale artiști și practici queer. Așa cum îi spune și numele, Amiria Intensive, proiect lansat în noiembrie 2024 sub umbrela TRIUMF AMIRIA, a propus, pe parcursul a doar patru luni, noi forme de a pune în lumină munca a peste 20 de artiști, scriitori și curatori cu practici artistice queer. Proiectul a inclus două mari componente: o expoziție de arte vizuale și o rezidență literară, dar și o serie de tururi ghidate prin istoria queer a Bucureștiului.
Arte Vizuale – Convulsie SRL: Picături pe plita încinsă






Expoziția Convulsie SRL: Picături pe plita încinsă curatoriată de duo-ul KILOBASE BUCHAREST a continuat seria de experimente serioase ~ ludice ~ ireverente cu forme de gândire muzeală începută în 2021 și a pus în lumina reflectoarelor opt practici artistice queer – Apparatus 22, Maria Balea, Lucian Barbu, Alex Bodea, Ștefan Botez, Alex Horghidan, Gavril Pop, Sofia Zadar – prin intermediul unei selecții substanțiale ~ eclectice ~ sofisticate de lucrări recente și lucrări comisionate cu această ocazie. Pentru designul expoziției, KILOBASE BUCHAREST au colaborat din nou cu arhitecta Laura Paraschiv de la CIRCA 1703 -3071.
Expoziția a fost găzduită de THE INSTITUTE, Combinatul Fondului Plastic din București.
Tema centrală a expoziției, corpul, a fost abordată polifonic, cu valențe uneori neașteptate: de la instanțe intense ale dorinței queer la recitirea abrazivă a unei referințe iconice din istoria artei; de la reflecții despre etica muncii, grijă și solidaritate la fascinația pentru potențialul subversiv al monstruosului; de la viziuni mistice-abstracte apărute în vise la vignette despre întâmplări celebratoare pentru libertăți queer; de la întrebări despre așteptările pe care le avem de la instituția numită muzeu la încercări de a imagina utopii prezente și viitoare.
“Ne dorim ca lucrările din expoziția Convulsie SRL: Picături pe plita încinsă, aceste picături eteroclite pe plita fierbinte a realităților adesea provocatoare din RO, să sfârâie, să fascineze, să transforme, să hidrateze noi idei, să producă cercuri concentrice pentru înțelegere ~ cunoaștere ~ respect a diferenței și mai departe de comunitățile queer, cele artistice și intersecțiile lor. De ce nu, să lubrifieze cu empatie pentru sensibilități artistice queer alte minți ~ suflete ~ corpuri”. KILOBASE BUCHAREST
Expoziția a fost deschisă între 18 ianuarie și 23 februarie și a găzduit o serie de tururi ghidate de curatori, dar și conversații cu artiștii și partenerii norvegieni.
Partener principal: Coast Contemporary Oslo
Expoziția a marcat și o importantă componentă de lucru cu partenerul norvegian Coast Contemporary – o platformă nomadă anuală care aduce împreună artiști, curatori, critici, instituții și lucrători culturali pentru a facilita noi colaborări – prin intermediul căreia grupul de artiști români invitați în expoziție au participat la sesiuni de introducere, discuții și feedback cu un grup de curatori norvegieni: Geir Haraldseth, Tine Semb, Miki Gebrelul, Håkon Lillegraven
Coast Contemporary a fost fondată în 2015 de artista Tanja Sæter și este o platformă nomadă internațională anuală pentru artă. Este un punct de întâlnire pentru artiști, curatori, critici, instituții, lucrători în domeniul artei și public care participă la un program de mai multe zile de spectacole, discuții, proiecții și conferințe. Intenția platformei este de a genera colaborări viitoare prin crearea unui spațiu sigur pentru conversație. Cele opt ediții Coasts au contribuit până acum la 360 de colaborări raportate în 12 țări. A noua ediție va avea loc în septembrie 2025.
În data de 22 ianuarie, publicul a avut ocazia să participe la Amiria Intensive Talk, o introducere în practicile curatoriale ale grupului de curatori din Norvegia prezenți la București. În cadrul conversației, aceștia și-au prezentat activitatea bazată pe experiențe consistente în lucrul cu practici artistice queer, dar au discutat cu duo-ul curatorial KILOBASE BUCHAREST și despre strategii de queering a muzeului sau despre necesitatea de platforme de sprijin a artiștilor queer.
În schimb, echipa proiectului din România a fost invitată la Oslo în data de 15 februarie, unde au prezentat în fața publicului norvegian activitatea TRIUMF AMIRIA. Evenimentul a avut loc în hub-ul cultural BO – Billedkunstnerne i Oslo.
Rezidența literară Amiria Intensive
A doua componentă a proiectului Amiria Intensive a fost rezidența literară queer, care și-a propus să încurajeze proza scurtă cu tematică queer. De-a lungul unei luni și jumătate (17 decembrie 2024 – 31 ianuarie 2025), opt autori, autoare, autorx au fost sprijiniți pentru a produce o serie de texte de proză scurtă cu tematică queer. Textele lor vor fi publicate într-un volum colectiv. La apelul pentru înscrieri lansat de Amiria Intensive s-au înscris 60 de autori din care au fost selectați opt. Rezidența s-a adresat atât autorilor, autoarelor și autorx publicați deja, dar și tinerilor/relor/x scriitori care se află la început de drum.
Autorii selectați: Gabriel Sandu, Răzvan Andrei, Roxana David, Adrian Florin Duță, Cosmina Price, Ioana Săndulescu, Ala Cucu, Luna Sferdianu
Din juriu au făcut parte scriitorii Adrian Schiop și Denisa Ștefan.
Partener: Q Club
Q Club este un club LGBTQIA+ din inima Bucureștiului, un spațiu sigur și plăcut, unde toată lumea se poate exprima liber și autentic. Clubul se axează pe petreceri tematice și spectacole de drag, creând nopți memorabile bazate pe libertate și incluziune.
Echipa
Ioana Gonțea
Manager Proiect
Vlad Viski
Manager Rezidență literară
Dragoș Olea
Curator Arte Vizuale
Sandra Demetrescu
Curator Arte Vizuale
Ioan Maxim
Comunicare
Ana Mohr
Responsabil financiar
Andrei Luca
Asistent proiect
MozaiQ
MozaiQ este o organizație comunitară care se adresează persoanelor LGBTQIA+ din România. MozaiQ își propune să dezvolte comunitatea LGBTQIA+ din România prin solidaritate și încredere reciprocă, rezultate din activitățile sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și o atenție deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate: persoanele rome LGBTQIA+, persoanele trans, persoanele HIV+, lucrătorii sexuali, persoanele LGBTQIA+ aflate într-o situație socio-economică precară, persoanele cu abilități diferite, precum și seniorii și tinerii.
Coast Contemporary
Coast Contemporary a fost fondată în 2015 de artista Tanja Sæter și este o platformă nomadă internațională anuală pentru artă. Este un punct de întâlnire pentru artiști, curatori, critici, instituții, lucrători în domeniul artei și public care participă la un program de mai multe zile de spectacole, discuții, proiecții și conferințe. Intenția platformei este de a genera colaborări viitoare prin crearea unui spațiu sigur pentru conversație. Cele opt ediții Coasts au contribuit până acum la 360 de colaborări raportate în 12 țări. A noua ediție va avea loc în septembrie 2025.