Discuții queer #2: Hyenaz și Nóra Ugron

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] vă invită la o serie de discuții despre artă, extractivism și continuitate dintr-o perspectivă queer, decolonială și postumanistă alături de duo-ul performativ și de sunet Hyenaz și teoreticiana și activista Nóra Ugron. Evenimentul face parte din programului educațional complementar expoziției „Simți ~ Aluneci ~ Cânți”, un rezultat non-exhaustiv și non-linear al cercetării producției culturale queer Ro în domeniul artelor vizuale din ultimii 20 de ani, curatoriată de colectivul Kilobase Bucharest ~ Dragoș Olea și Sandra Demetrescu. 

HYENAZ sunt un duo transdisciplinar care activează în Berlin, format din artistele Kathryn Fischer aka Mad Kate și Adrienne Teicher. Performance-urile captivante, muzica, instalațiile performative și lucrările audio/video pe care le produc duo-ul artistic se bazează în principal pe înregistrări de teren hibridizate.

În ultimii șapte ani, HYENAZ a dezvoltat proiectul Foreign Bodies („Corpuri străine”), care combină muzica, performance-ul și cercetare sonoră. Foreign Bodies explorează relațiile dintre corpurile în mișcare și corpurile în rezistență și interoghează noțiunea de „străin”. Într-o serie de lucrări audio-vizuale și intervenții performative, HYENAZ examinează și contestă mecanismele care tratează corpul ca pe un obiect străin: un lucru care trebuie gestionat și controlat, un teritoriu necunoscut chiar pentru sine, un „altul” de temut și anihilat.

În prezent, Hyenaz se află în faza de cercetare a celei de-a patra lucrări din seria „Foreign Bodies”, intitulată „EXTRACTION” („Extracție”). Lucrarea examinează practicile extractiviste din artă și, în mod specific, în cadrul producției sonore și a înregistrărilor de teren, căutând să dezvolte practici de responsabilizare mai eficiente. EXTRACTION este și un cerc de lectură coordonat de duo de două ori în fiecare săptămână.

www.hyenaz.com 

Nóra Ugron face muncă politică ca activistă pentru dreptate locativă și feministă intersecțională antispeciistă. Ca traducătoare, editoare și cercetătoare angajată facilitează producerea conștiinței critice. Este membră a mai multor colective de stânga radicală cum sunt Colectiva A-casă, Meduza Kolektiv, Editura Pagini Libere, rețeaua EAST, platforma LeftEast și rețeaua ELMO.

Nóra lucrează pentru a construi comunități și rețele rezistente, bazate pe grijă reciprocă și tovărășie în regiune, crede într-un viitor queerfeminist, decolonial, anticapitalist și eliberator. În poeziile sale și în munca sa artistică pornește de la afirmația feministă că personalul este mereu politic. Prin transformarea propriilor sale experiențe, dorințe și sentimente în artă, încearcă să creeze spații fictive unde toate corpurile, umane și non-umane, au posibilitatea de a se manifesta pe cât e posibil libere de oprimare.

Discuțiile au avut loc în luna septembrie 2021 în București, la /SAC @ Malmaison, și în Cluj, la Casa Tranzit, în cadrul proiectului „Cum vorbim despre cultura Queer”, realizat de Asociația MATKA, curator: Mihaela Cîrjan. 

Eveniment realizat în parteneriat cu Goethe-Institut București.

Credit foto: Mihaela Cîrjan