Discuții queer #3: Vera Hofmann și Dragoș Olea + Sofia Zadar performance live

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] vă invită la proiecția în premieră a discuției dintre artistx și curatorx Vera Hofmann și Dragoș Olea despre practici artistice, curatoriale și instituționale queer și alte strategii de queering, urmată de un performance live al artistei Sofia Zadar. Evenimentul face parte din programului educațional propus de Mihaela Cîrjan în cadrul expoziției „Simți ~ Aluneci ~ Cânți”, un rezultat non-exhaustiv și non-linear al cercetării producției culturale queer Ro în domeniul artelor vizuale din ultimii 20 de ani, curatoriată de colectivul Kilobase Bucharest ~ Dragoș Olea și Sandra Demetrescu.

Vera Hofmann lucrează ca artistx, curatorx și consultantx cu sediul la Berlin, la intersecția dintre practicile artei contemporane și design, auto-organizare și restructurare organizațională, vindecare și activism politic. Cercetările sale pe termen lung și practica artistică se concentrează pe crizele ecologice, economice și sociale. În prezent, Vera investighează modul în care practicile și cunoașterea despre feminismul intersecțional, non-dualitate, justiție socială, queering și comunitate, pot fi reunite pentru o schimbare durabilă în paradigma generală. Cu o licență în administrarea afacerilor, o licență în design foto (Lette Verein, Berlin) și un master în arte plastice (Institutul Sandberg / Gerrit Rietveld Akademie, Amsterdam), lucrările Verei au fost expuse la nivel internațional în instituții culturale precum De Appel Arts Center (Amsterdam), Benaki Museum (Atena), Haus der Kulturen der Welt (Berlin), Palais de Tokyo (Paris) și Pori Art Museum (Finlanda). Din 2016 până în 2020, Vera a făcut parte din consiliul executiv al Muzeului Schwules Berlin și membrx a echipei curatoriale. În 2018, a coordonat și co-curatoriat proiectul Year of the Women* (Anul Femeilor): o intervenție queer-feministă de un an care a adresat dezechilibrele structurale, economice și de reprezentare din cel mai mare muzeu din lume pentru istoria, arta și cultura LGBTIQA+. În 2021, co-editează cartea „Radicalizing Care – Feminist and Queer Activism in Curating” (Sternberg Press) și este co-autorx a „kuratieren #7” (Arthur Boskamp-Stiftung). Lucrări mai mari de ale sale includ fondarea duo-ului artistic BENTEN CLAY: „a global corporation” („o corporație globală”) și practici privind eliminarea deșeurilor nucleare, dinamicile globale de putere și distribuția resurselor (2011–2016), precum și Contemporary Cure Compendium (Compendiumul Conteporan Queer), o arhivă de practici queer de sănătate, vindecare și îngrijire / grijă (2014–2016).

https://www.verahofmann.de/

Dragoș Olea lucrează și visează cu ochii deschiși între București, Bruxelles și universul utopic Suprainfinit ca membru al Apparatus 22, împreună cu Erika Olea și Maria Farcaș, colectiv transdisciplinar de artă angrenat în procese de queering al viitorului, de queering al instituțiilor de artă, și ca membru al duo-ului curatorial KILOBASE BUCHAREST , împreună cu Sandra Demetrescu, ce explorează trei subiecte principale: economie, queer și București, înspirându-se consistent din contextul local. Lucrările Apparatus 22 au fost prezentate la: La Biennale di Venezia 2013, Museion Bolzano, KUNSTHALLE WIEN, Ujazdowski Castle Varșovia, Kunsthal Gent, MUMOK, Vienna, Swimingpool Project, Sofia, Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, MNAC București etc. KILOBASE BUCHAREST a curatoriat și produs proiecte la KULTURKONTAKT Viena, Oberwelt Stuttgart, Eastside Projects Birmingham, SUPERSIMETRICA Madrid etc. Din 2020, Dragoș Olea este curatorul secțiunii de arte vizuale al TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?].

Sofia Zadar a apărut pe scena bucureșteană în 2018, ca un proiect solo de bedroom pop, spoken word și performance art. Estetic, proiectul e în constantă schimbare, momentan îmbinând influențe synthwave, post-punk și dreampop, cu synthuri cromatice și atmosferice ce susțin lirismul introspectiv și compozițiile vocale eterice. Tematic, muzica Sofiei Zadar explorează spațiile de legătură dintre emoțional și social, totul dintr-o perspectivă queer și feministă. În 2020 Sofia Zadar a lansat primul său EP, Sunday Blue, iar pe 22 august 2021 l-a lansat pe cel de-al doilea: Lyra, o meditație ecofeministă asupra comunităților și transformărilor colective. EP-ul a fost produs la studioul Cirkular din Cluj și a fost caracterizat, printre altele, ca ”o mână de piese care excelează liric și sonic deopotrivă, ridicându-se peste întregi albume de estetici neasumate” (Cezar Popa, Revista Echinox).

https://www.youtube.com/channel/UCyfsSrTbrjZm-i4myukQFqA

Discuția a fost înregistrată în luna noiembrie 2021 în cadrul proiectului „Cum vorbim despre cultura Queer”, realizat de Asociația MATKA, curator: Mihaela Cîrjan. Discuția este subtitrată în limba română. 

Evenimentul este deschis unui număr de 20 persoane, posesoare de certificat verde, prin înscriere la  [email protected]

Eveniment realizat în parteneriat cu Goethe-Institut București.

Credit foto: Mihaela Cîrjan