Queer talks #1: În dialog cu Judith Butler

Judith Butler a participat la o discuție cu expertul de gen Ovidiu Anemțoaicei, profesoara universitară Ionela Băluță și cercetătoarea Irina Costache.

Dialogul, moderat de activista feministă romă Carmen Gheorghe, a abordat tematica culturii queer în spațiul est-european, precum și felul în care persoanele queer devin ținta mișcărilor anti-gender și anti-LGBTQ din Europa de Est. Dialogul s-a concentrat și asupra modului în care limbajul este manipulat de mișcările conservatoare ca principală unealtă de atac la adresa minorităților. Referendumul pentru familie care a avut loc în anul 2018, precum și legea neconstituțională din 2020 care interzicea discuțiile privind identitatea de gen în școli și universități, au fost, de asemenea, subiecte de discuție.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse (CPES) și Cercul Donatorilor din Bruxelles. Centrul pentru Politicile Egalităţii de Şanse (CPES) este primul centru de cercetare din Universitatea din București consacrat unui domeniu de cercetare mai puţin dezvoltat în spaţiul academic românesc: politicile egalităţii de şanse. Printre subiectele de cercetare ale membrilor săi fondatori se numără construcţia socială şi politică a genului, politicile egalităţii de gen, egalitatea/inegalitatea/excluziunea socială, politicile familiale şi politicile educaţionale.

„Butler face un statement că s-a ajuns prea departe și pune umărul la consolidarea mișcării și culturii queer din România.” – Vlad Viski, curatorul secțiunii de literatură a Triumf Amiria.

Judith Butler, în vârstă de 65 de ani, a primit doctoratul în filozofie de la Universitatea Yale, în 1984. Lucrarea ei de referință este „Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity”, apărută în 1990. „Gender Trouble” a fost unul dintre textele care au pus bazele teoriei queer. Cartea a fost urmată de o alta, „Bodies That Matter: On the Discursive Limits of ‘Sex’”, apărută în 1993.

Ovidiu Anemțoaicei este activist pro-feminist și queer și consultant în domeniul egalității de șanse și politicile egalității de gen. Ionela Băluță este profesoară universitară la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București și directoarea CPES. Irina Costache predă la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București și este cercetătoare în domeniile violenței de gen, tineri LGBTQ și educație legată de egalitatea de gen. Carmen Gheorghe este activistă romă, feministă și cercetătoare independentă, dar și fondatoarea organizației feministe rome E-Romnja.