ECHIPA

DRAGOȘ OLEA

– curator arte vizuale-

Dragoș Olea lucrează și visează cu ochii deschiși între București, Bruxelles și universul utopic Suprainfinit ca membru al Apparatus 22 (împreună cu Erika Olea și Maria Farcaș) colectiv transdisciplinar de artă angrenat în procese de queering al viitorului, de queering al instituțiilor de artă și ca membru al duo-ului curatorial KILOBASE BUCHAREST (împreună cu Sandra Demetrescu) ce explorează trei subiecte principale: economie, queer și București, înspirându-se consistent din contextul local.

Lucrările Apparatus 22 au fost prezentate la: La Biennale di Venezia 2013, Museion Bolzano, KUNSTHALLE WIEN, Ujazdowski Castle Varșovia, Kunsthal Gent, MUMOK, Vienna, Swimingpool Project, Sofia, Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, MNAC București etc. KILOBASE BUCHAREST a curatoriat și produs proiecte la KULTURKONTAKT Viena, Oberwelt Stuttgart, Eastside Projects Birmingham, SUPERSIMETRICA Madrid etc.

IOANA GONȚEA

– curatoare arte performative –

Ioana Gonțea lucrează ca manager cultural independent și producător de teatru. În 2019 a înființat împreună cu Roxana Crișan, Denisa Niță și Ioana Dadiciu Cooperativa FIR, o cooperativă artistică axată pe proiecte cu impact în societate, care utilizează arta și cultura ca motor de dezvoltare pentru diferite comunități. A fost producătorul Platformei Internaționale de Teatru București (4 ediții, curator Cristina Modreanu), a co-producției româno-franceze „Déracines/Rupți din rădăcini” (text și regie Bogdan Zamfir), prezentată în cadrul Sezonului Cultural Franța-România. A fost managerul proiectului româno-german „365 de zile în Germania. Teatru nou pentru copii și adolescenți” (dezvoltat împreună cu Ciprian Marinescu), a podcastului „MONO- o intervenție culturală cu și despre mame singure” (realizat de Cooperativa FIR) și a revistei de teatru și artele spectacolului Scena.ro

VLAD VISKI

– curator literatură –

Vlad Levente Viski este activist feminist LGBT și doctorand în științe politice la Universitatea București. A urmat studiile de masterat la Central European University, cu o diplomă în științe politice. Anterior a absolvit California State University, Los Angeles, tot în științe politice. A mai urmat cursuri la Tel Aviv University și Hong Kong University. A publicat articole în them, The Advocate, Vice, Adevărul, Critic Atac, Decât o Revistă. În 2019 a lucrat la expoziția „OBIECT. Călător prin istorii publice și personale” la Muzeul Național de Artă Contemporană, iar în februarie 2017 a lucrat la expoziția „SAVAGED pINK. Istoria presei gay din anii 90” la ODD. În anul 2018 a coordonat numărul 10 al revistei ANAlize Journal of Gender and Feminist Studies, „LGBT Rights in Central and Eastern Europe: Theoretical Disputes, Community Building Strategies.” În perioada 2015-2018 a fost președinte al Asociației MozaiQ.

Foto: Alex Gâlmeanu

MIHAELA CÎRJAN

– coordonatoare muzeu –

Mihaela Cîrjan este o lucrătoare interdisciplinară în domeniul cultural. Activează în principal ca manager cultural independent și lucrează cu artiste, artiști și colective artistice din diferite arii sau cu propriile idei, căutând să dezvolte o practică a grijii și dezvoltării colective. În 2016 a co-fondat MATKA alături de Lea Rasovszky, Valentina Iancu și Daniela Vîrlan, o asociație care dezvoltă proiecte artistice și culturale destinate în principal grupurilor vulnerabile. Din 2019 colaboreaza cu colectiva feministă queer CUTRA, una dintre puținele platforme editoriale de genul său din România. În 2020 a inițiat Rezidența21, un program de rezidențe artistice al cărui scop este susținerea și dezvoltarea scenei naționale de muzică experimentală și independentă. În 2021, alături de un grup semnificativ de artiste și artiști, a pus bazele spațiului multifuncțional de artă Atelierele Malmaison.

RUXANDRA GRECU

– coordonatoare presă și PR –

Ruxandra Grecu este jurnalistă, om de comunicare și critic pop culture. A lucrat la Adevărul, Evenimentul Zilei și Digi 24 – la aceasta din urmă a fost reporter pentru emisiunea „Ca-n filme”. A fost coordonator de presă & PR pentru două ediții ale Festivalului Internațional de Film NexT. A scris cronici de seriale pentru TV Mania și a lucrat la dezvoltarea unui serial. E preocupată de toate formele pe care le poate lua viitorul: cum arată și cum poate fi construit. De aceea citește literatură SF & fantasy, scrisă de femei, persoane de culoare, persoane queer, pentru că simte că are multe de învățat de acolo. Câteodată (mult prea rar), mai și scrie ficțiune despre viitor(uri).

OTILIA FIASTRU

– concept identitate vizuală –

Otilia Fiastru este graphic designer și designer de bijuterie contemporană. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” în 2002 și are activitate în graphic design din anul 2001.

Din 2013 a fondat brandul de bijuterie contemporană Oval și este designer și maker. Creațiile au primit „Premiul MNAC” în cadrul Autor 2014 și „Premiu pentru design de accesorii”, IFS 2016, London Fashion Week.

www.fiastru.com

https://www.oval.store/

YIGRU ZELTIL

– arhivare –

Yigru Zeltil s-a născut în 1992, în Constanța. A absolvit Facultatea de Litere la Constanța. A publicat poeme, proză scurtă, eseuri și cronici de arte vizuale și literatură în peste 15 reviste. Are la activ două volume de versuri – „cacao”, 2012”; „ulei de palmier”, 2017, acesta din urmă inclus în „Istoria literaturii române contemporane” pe lista volumelor de poezie considerate de către Mihai Iovănel reprezentative pentru ultimele decenii -, precum și o bibliografie a literaturii conceptuale. Apare în antologiile „Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală” (2011), „Cele mai frumoase poeme din 2012” (2013) și „Adăposturi. O antologie queer de Cenaclul X” (2021). Face parte actualmente din Cenaclul X. Lucrează în paralel la „Institutul /rupere de rând” (un proiect de catalogare a tuturor volumelor de versuri apărute în limba română) și la un tratat de scriere creativă, printre (mult prea multe) altele.

YVONNE IRIMESCU

– manager de proiect –

Yvonne Irimescu are o experiență de peste 15 ani de zile în sectorul cultural românesc. În perioada 2007-2019 a supervizat proiectele Societății Culturale NexT (Festivalul Internațional de Film NexT, Caravana NexT, Education à l’image și CinEd), mai întâi în calitate de coordonator, apoi ca director executiv al asociației. De-a lungul timpului s-a implicat și în dezvoltarea mai multor proiecte de film pentru diferite companii de producție din România. Din 2021 lucrează alături de Asociația MozaiQ în calitate de project manager.

ANAMARIA MOHR

– responsabil financiar –

Anamaria Mohr este activistă pentru drepturile omului, lucrează de nouă ani în organizații non-guvernamentale; a coordonat servicii de harm reduction/reducerea riscurilor pentru lucrătoare/lucrători sexuale/i, persoane care consumă droguri, persoane care trăiesc pe stradă și/sau persoane care trăiesc cu HIV. În 2007 a absolvit Facultatea de Teatru de la UNATC I.L.Caragiale, iar în 2013 programul de master Grupuri de Risc și Servicii Sociale de Suport al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, UB. A contribuit la elaborarea și redactarea mai multor rapoarte de cercetare și ghiduri care abordau facilitarea accesului pentru persoanele din grupuri marginalizate la servicii de sănătate, locuire și justiție.

BOGDAN DOGARU

– asistent proiect –

Bogdan Dogaru a început să activeze din perioada studenției în comunitatea LGBT lucrând în cluburile gay din capitală, promovând cultura LGBT atât prin petreceri dedicate cât și prin proiecte culturale, sociale și de prevenire HIV/SIDA. A lucrat în cadrul Asociației „Eu sunt! Tu?” unde a încercat să creeze o comunitate LGBT mai unită, mai responsabilă și mai sănătoasă, prin creșterea gradului de încredere și solidaritate între membrii comunității.

S-a preocupat în principal de promovarea sexului protejat, şi creşterea gradului de informare despre transmiterea HIV; motivarea liderilor informali de opinie pentru a-i încuraja să genereze conversaţii pentru reducerea riscurilor şi a nivelului de stigmatizare în reţelele sociale; crearea sentimentului de unitate şi apartenenţă la comunitate; dezvoltarea comunităţii şi a solidarităţii sociale prin introducerea componenței comunitare; lupta împotriva stigmei sociale şi a auto-stigmatizării.

ILEANA NEGREA

– co-curator festival de literatură queer –

Ileana Negrea este poetă feministă, mad și queer, activistă. Scrie de la intersecții, despre ele. A publicat în diverse reviste, a scris o povestire pentru antologia speculativă queer feministă Lumile noastre posibile, Hecate, 2021 și a debutat cu volumul de poezie Jumătate din viața mea de acum, frACTalia, 2021. Nominalizată la Premiile Sofia Nădejde, Debut Poezie, 2021 și laureată a Concursului Național de Poezie Mihai Eminescu Opus Primum, 2022. A inițiat Cenaclul X, împreună cu care a scos antologia Adăposturi, frACTalia, 2021. Trăiește împreună cu o pisică pe nume Luz, îi plac cireșele galbene, cărțile cu coperte lucioase, rujurile roșii și sclipiciul.

VLAD NASTASIU

– website –

Vlad Nastasiu dezvoltă site-uri și aplicații web încă din liceu; în ultimii ani s-a concentrat pe proiecte culturale și de arhive digitale lucrând alături de cele mai bune echipe de design din țară. Din 2021 locuiește în Lisabona, iar planurile de călătorii sunt abia la început.

SANDRA DEMETRESCU

– coordonator partener Muzeul Național de Artă Contemporană-

Cu o dublă specializare în istoria și teoria artei și foto-video, a curatoriat expoziții în galerii, muzee și spații independente din România și din străinătate și a avut contribuții în sau a co/editat publicații de specialitate. Începând din 2014 este curator la MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană din București, unde conduce în prezent secția de Curatoriat. A realizat de-a lungul timpului, independent sau în colaborare, o serie de expoziții cu tematică și miză variată, de la mari retrospective la expoziții de grup cu tematică complexă.

Din 2016 activează, împreună cu Dragoș Olea, în cadrul KILOBASE BUCHAREST un hibrid curatorial ce explorează subiecte precum economie, queer și București, cele mai recente proiect fiind publicația KILOBASE BUCHAREST A-Z (P-U-N-C-H, 2020) și seria de expoziții TRIUMF AMIRIA: MUSEUM WORKINGS (2021) și SIMȚI ∼ ALUNECI ∼ CÂNȚI (2021-2022).

A colaborat cu și a făcut stagii la instituții precum Muzeul Peggy Guggenheim din Veneția (2012), ZKM Karlsruhe (2014), Pavilionul României de la Bienala de la Veneția (2013, 2015). În 2020, primește premiul celei de-a doua ediții a Bega Art Prize, o inițiativă Kunsthalle Bega.

VIOREL COJANU

– coordonator partener Centrul de Teatru Educațional Replika –

Viorel Cojanu este actor, dramaturg, director de proiecte, co-fondator și director executiv al Centrului de Teatru Educațional Replika. Director de proiecte: „Foamea noastră cea de toate zilele” – Turneu de teatru imersiv finanțat de Ministerul Culturii prin granturile oferite de AFCN, 2016; „Povești la Replika” – Platforma de Artă Educațională, finanțată de Ministerul Culturii prin granturile oferite de AFCN și Municipiul București prin granturile oferite de ARCUB, edițiile 2015 și 2016; „Un manifest canin” în Bibliotecile Publice din Moldova – proiect de teatru comunitar pentru protecția animalelor și „Copiii migrației” – Turneu de teatru educațional în Transilvania, ambele finanțate de granturile SEE, 2014-2015; Centrul de Teatru Educaționată – finanțat de FDSC, 2014.

KJERSTI VETTERSTAD

– partener Norvegia –

Kjersti Vetterstad (n. 1977) este artistă vizuală care trăiește și lucrează în Oslo. A studiat la Academia Natională de Arte din Bergen, Norvegia și Universitatea de Arte, Meserii și Design Konstfack din Stockholm, Suedia. Prin diverse medii artistice precum performance, instalații, sunet, video și film, Vetterstad explorează teme precum timpul, spațiul și efemerul, precum și problematici ale identității și alienării. Recent, lucrările sale au abordat subiecte precum provocările de mediu și chestiuni legate de granițele care definesc relațiile dintre uman și ce ar putea fi definit ca mai mult decât uman.

Vetterstad este partenerul norvegian și mediatorul cultural în Norvegia pentru TRIUMF AMIRIA – Muzeul Culturii Queer [?].

Recent, lucrările sale au fost prezentate la International Filmmaker Festival of New York (US), Jaipur International Film Festival (IN), Kunstnernes Hus Cinema Oslo (NO), Taxispalais Kunsthalle Tirol (AU), Black Box Theatre Oslo (NO), Momentum – Nordic Biennale for Contemporary Art Moss (NO), Øyafestivalen (NO) și Fjaler Theatre Festival (NO). A avut expoziții solo la Knipsu și Entrée în Bergen, dar și la UKS, Podium și Tidens Krav în Oslo (NO).

ADRIAN SCHIOP

– rezident literatură –

Adrian Schiop a debutat în revista „Fracturi” în 2002 și a publicat patru romane: „pe bune/pe invers” (Polirom, 2004), „Zero grade Kelvin” (Polirom, 2009), „Soldații. Poveste din Ferentari” (Polirom, 2013) și „Să ne fie la toți la fel de rău” (Polirom, 2021). „Soldații. Poveste din Ferentari” a fost adaptat pentru marele ecran în regia Ivanei Mladenović, cu Adrian Schiop și Vasile Pavel-Digudai în rolurile principale, iar scenariul a fost semnat de Adrian Schiop și Ivana Mladenović. Romanul a primit Premiul revistei Observator cultural și Premiul „Cea mai bună carte a anului” acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, ediția 2014.

Mulțumiri:

Ovidiu Anemțoaicei – manager proiect (martie – noiembrie 2020)

Alex Horghidan – asistent proiect (martie 2020 – iulie 2021)

Valentina Iancu – curator arte vizuale (martie – octombrie 2020)

Carolina Vozian – curator arte performative (martie – decembrie 2020)

Robert Rațiu – coordonator presă și PR (martie – noiembrie 2020)

Daniel Kozak – coordonator presă și PR (noiembrie – februarie 2021)

Andreea Drăghicescu – coordonator partener Muzeul Național al Literaturii Române