NUMELE MUZEULUI

NUME

Într-un mod genuin queer, învăluim muzeul cu TRIUMF AMIRIA un nume neobișnuit, luminos și empowering imaginat de colectiva de artă Apparatus 22 ca o lucrare imaterială pentru spațiul public în seria BLANK AUGURI.

O aluzie la sentimentul de mândrie, la acel pride pe care comunitățile queer din întreaga lume îl sărbătoresc anual, TRIUMF AMIRIA este o hiperbolă ce încapsulează o viziune mai largă privind rolul unui muzeu queer.

Triumf pentru comunitățile queer care zi de zi se luptă cu prejudecățile și țin piept discriminării, Triumf ca o profeție pentru un viitor mai bun. Pentru că am îndrăznit să visăm la un muzeu queer pe timp de pandemie, țintind nu spre „întoarcere la normalitate”, ci spre imaginarea unor realități noi, mai bune, revoluționare.

A-mi-ri-a pentru că înzecit tinde spre suprainfinit, spre utopie. Recuperăm miria de la acel mýrioi de origine greacă folosit în secolele XVIII și XIX  (lăsat ulterior în uitare) ca prefix decimal în sistemul metric pentru a simboliza zece mii. Un gest necesar pentru a reprezenta identitățile noastre queer, fluide, multiplicate de zece mii de ori și de zece ori pe-atât într-o lume ideală în care queer permite spațiu pentru noi toți, în virtutea umanității noastre.                                           

A-(miria) pentru că propunerea noastră este în afara unor norme prestabilite.

IDENTITATE VIZUALĂ

Și identitatea vizuală este queer – nu avem un singur logo, ci nenumărate opțiuni create de Otilia Mihalache Fiastru pentru a sublinia acele elemente esențiale de hibriditate, multiplicitate, dar și un sentiment de comunitate. Otilia este o aliată a comunității queer din totdeauna – între multe altele ea este responsabilă și de grafica și pentru Zilele Strâmbe (CNDB, 2008: Brynjar Bandlien, Manuel Pelmuș, Cosmin Costinaș) una din manifestările artistice queer majore din spațiul RO.