Festivalul de teatru queer PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] organizează, în perioada 14-19 septembrie, festivalul de teatru queer PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ, la Centrul de Teatru Educațional Replika și Centrul Național al Dansului București (CNDB). 

Evenimentul include șase spectacole queer: „Corp Fluid” (în premieră), „The Protocols”, „Bucurie și fericire”, „Negreșită”, „APR – Adorație Performance-ului Radical” și „Open”, dar și spectacolul „Trepidații/ Antigen/ Ora perfectă”. Acesta din urmă este realizat de dramaturgul și regizorul Bogdan Georgescu și de persoanele participante la atelierul de autoreprezentare pentru persoane trans și non-binare organizat de TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] la final de iunie – început de iulie 2021.„Trepidații/ Antigen/ Ora perfectă” va avea două reprezentații în cadrul festivalului. 

Intrarea la festivalul PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ este gratuită, dar se face în baza unei rezervări pe platforma eventbrite.com (https://bit.ly/3ha3zSw). Accesul în sală se face doar cu mască de protecție.

Selecția festivalului PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ a urmărit două direcții. Pe de o parte, reunește o serie de spectacole care pot fi considerate repere atunci când privim cei 20 de ani care s-au scurs de la dezincriminarea homosexualității în România. Pe de altă parte, aduce în lumina reflectoarelor producții noi realizate în ultimul an sau prezentate în premieră în cadrul festivalului.

Ioana Gonțea, curatoarea festivalului PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ, dar și a secțiunii de arte performative a TRIUMF AMIRIA, vorbește despre procesul de selecție: „M-am lovit de ceea ce are teatrul mai interesant: caracterul lui efemer. Și anume o mare parte din spectacolele care au prezentat problematici importante pentru comunitatea queer, dar și pentru societatea românească de la vremea aceea – și care au creat discuții în jurul lor – erau casate. Câteva dintre cele care încă se joacă în București și în țară se pot viziona în cadrul festivalului. Iar acest fapt m-a impulsionat și mai tare în convingerea că festivalul nu ar trebui să fie doar o oglindă a trecutului, ci mai ales să ofere o perspectivă a prezentului. În felul acesta, am urmărit să grupez și trei producții noi, cu tematici și estetici extrem de diferite”.
Toate spectacolele care compun festivalul PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ sunt, în mod nesurprinzător, producții independente. „Cred că aceste aspect vorbește foarte clar despre felul în care cultura queer a fost tratată în ultimii 20 de ani: neinclusă în programele directorilor de teatre de stat, departe de instituțiile unde există resursele. Bineînțeles că festivalul nu își propune să fie exhaustiv. Nici nu cred că ar putea fi posibil pentru o manifestare culturală de scurtă durată.  Dar totuși sper ca prin proiectul TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer[?] și mai ales prin intermediul festivalului PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ să oferim o perspectivă asupra felului în care cultura queer s-a dezvoltat. Îmi place să cred că teatrul poate să fie un loc în care fiecare să-și găsească vocea și să se simtă reprezentat corect. Sper că am reușit măcar într-o mică măsură acest lucru”, adaugă Gonțea.